viernes, 10 de abril de 2015

VALENCIANA GUAPA


L'any 1929 el diari ABC va organitzar un concurs de bellesa, otorgant el títol de "Señorita de España" (denominant-se posteriormente “Mis España”) a la valenciana Pepita Samper Bono. Tal emoció va causar, que va ser triada per a presidir les falles d'eixe any.


L'any 1930, per segon any consecutiu, va ser triada "Señorita de España" una altra valenciana, esta vegada Elena Pla Toda, la qual també va ser crida per a presidir les festes falleres.



En 1931, al no ser triada una valenciana pel certamen de bellesa, va caldre triar una senyoreta per a presidir la festa, creant-se la figura de Reina Fallera de València.

En eixe any, va ser triada democràticament la senyoreta Angeles Algarra Azura, pertanyia a la falla de la plaça de Calatrava, actualment Plaça. del Negret. La seua elecció es va realitzar per votació popular de les persones que havien pagat l'entrada als Jardins dels Vivers, recinte on se celebrava l'acte.


En 1932 les falles van tindre dos Belleses Falleres, Consuelo Cariñena i Cruz Roble, és ací on la gent va començar a denominar-les "Falleres Majors".





El distintiu Fallera Major, va començar a utilitzar-se en 1933 amb Leonor Aznar, acompanyada amb tres dames d'honor. El dia de la seua elecció no vestien de valencianes sinó amb vestits llargs de color blanc. Destaquem la cua del trage de fallera de Leonor, així com que no porta manteletes.






Durant els anys de la Guerra Civil Espanyola, entre 1937 i 1939, no es van celebrar la festa de les Falles, i per tant, no es va triar Fallera Major de València.



Entre 1940 i 1979 les Falleres Majors eren triades per nomenament directe fins a 1980 quan va tornar a ser l'elecció de la Fallera Major de forma democràtica.



Actualment cada comissió fallera pot presentar una candidata, sent en la majoria de casos les falleres majors de l'exercici anterior. Es realitza una preselecció de falleres per a triar la Fallera Major de València i la seua Cort.



Amb el pas del temps i a causa de les circumstàncies polítiques, econòmiques i socials, totes les tradicions es van modificant ajustant-se al temps on ocorren, no és roín innovar o canviar alguns detalls, sempre amb coherència en el temps que ens rodeja, és ací on evolucionem.

És curiós que la nostra tradició nasca del certamen de “Mis España”, certamen de bellesa, on en la nostra cultura, la figura principal de la nostra festa és la dona, la figura de les nostres Falleres Majors.





VALENCIANA GUAPA



En el año 1929 el diario ABC organizó un concurso de belleza, otorgando el título de “Señorita de España” (llamándose posteriormente Mis España) a la valenciana Pepita Samper Bono. Tal emoción causó, que fue nombrada para presidir las fallas de ese año.



En el año 1930, por segundo año consecutivo, fue elegida “Señorita de España” otra valenciana, esta vez Elena Plá Toda, la cual también fue llamada para presidir las fiestas falleras.



En 1931, al no ser elegida una valenciana por el certamen de belleza, hubo que elegir a una señorita para presidir la fiesta, creándose la figura de Reina Fallera de Valencia.

En este año, fue elegida democráticamente la señorita Angeles Algarra Azura, pertenecía a la falla de la plaza de Calatrava, actualmente Plaza. del Negrito. Su elección se realizó por votación popular de las personas que habían pagado la entrada a los Jardines de los Viveros, recinto donde se celebraba el acto.



En 1932 las fallas tuvieron  dos Bellezas Falleras, Consuelo Cariñena y Cruz Roble, es ahí donde la gente empezó a denominarlas “Falleras Mayores”.



El distintivo Fallera Mayor, empezó a usarse en 1933 con  Leonor Aznar, acompañada con tres damas de honor. El día de su elección no vestían de valencianas sino con vestidos largos de color blanco. Destacamos la cola del traje de fallera de Leonor, así como que no lleva manteletas.



Durante los años de la Guerra Civil Española, entre 1937 y 1939, no se celebraron la fiesta de las Fallas, y por tanto, no se eligió Fallera Mayor de Valencia.



Entre 1940 y 1979 las Falleras Mayores eran elegidas por nombramiento directo hasta 1980 cuando volvió a ser la elección de la Fallera Mayor de forma democrática.



Actualmente cada comisión fallera puede presentar a una candidata, siendo en la mayoría de casos las falleras mayores del ejercicio anterior. Se realiza una preselección de falleras para elegir a la Fallera Mayor de Valencia y su Corte.





Con el paso del tiempo y debido a las circunstancias políticas, económicas y sociales todas las tradiciones se van modificando ajustándose al tiempo donde ocurren, no es malo innovar o cambiar algunos detalles, siempre con coherencia en el tiempo que nos rodea, es ahí donde evolucionamos.

Es curioso que nuestra tradición nazca del certamen de Mis España, certamen de belleza, donde en nuestra cultura, la figura principal de nuestra fiesta es la mujer, la figura de nuestras Falleras Mayores.

4 comentarios:

  1. Curioso e interesante, me ha encantado!

    ResponderEliminar
  2. Este comentario ha sido eliminado por el autor.

    ResponderEliminar
  3. Un gran treball, el blog renaix, felicitats Lucia!!

    ResponderEliminar
  4. Gracias por recuperar el blog!! Muy buen post, me ha gustado mucho

    ResponderEliminar

Déjanos tu comentario...