martes, 8 de mayo de 2012

Festivitat de la Mare de Déu dels Desemparats / Fiesta de la Virgen de los Desamparados


El proper Diumenge se celebrarà la festivitat de La Mare de Déu dels Desemparats. Anem a recordar la història i orígens de la celebració, els coneixíeu?

En 1409 el Pare Jofré va fundar a València un hospici per a malalts mentals i xiquets òrfens i abandonats. La germandat es va constituir davall l'advocació de 'Nostra Dóna Sancta Maria dels Folls Innocents e Desamparats' (la Mare de Déu dels Bojos Innocents i Desemparats) , i dos anys després van nomenar patrona de la germandat a la Mare de Déu, com a mare dels desemparats allí acollits.


Més tard, en 1414, van arribar a la confraria tres pelegrins, que es van oferir a fer una imatge de la Mare de Déu si els donaven un lloc on fer-ho i menjar. Els van portar al lloc conegut com L'Ermita. Al cap de quatre dies i no sentint-se cap soroll, van forçar la porta i van trobar la imatge de la Mare de Déu. Els pelegrins havien desaparegut i poc després va curar l'esposa tolida i cega d'un membre de la germandat.


El succés va donar origen a la llegenda que 'la feren els àngels' . La cerimònia de la coronació de la Mare de Déu va tindre lloc el 12 de maig de 1923 en el Pont del Real. L'Himne de la Coronació es va estrenar este dia, cantat per un cor de més de 1500 veus com a regal del poble valencià a La Geperudeta:


 "La Patria Valenciana
s'ampara baix ton mant
¡Oh, Verge Sobirana
de terres de llevant!".

La terra llevantina reviu en ta Capella

al fervos homenaje de pur y ver amor.
Puix sou la nostra Reina y vostra Image bella
pareix qu'está voltada de magic resplandor.

La rosa perfumada, la mistica assussena,

lo seu verger formaren als peus de ton altar.
I fervoros en elles, lo valenciá t'ofrena
la devocio mes santa que's puga profesar.

En terres valencianes

la fe per Vos no mor
i vostra Image Santa
portem sempre en lo cor.

Salve, Reina del cel i la terra.

Salve, Verge dels Desamparats.
Salve, sempre adorada Patrona.
Salve, Mare del bons valencians.
(Música: Luis Romeu . Lletra: José María Juan García)
www.fotografiavalencia.com


La imatge pelegrina de la Mare de Déu, de 1 metre i 33 centímetres d'altura, va ser realitzada anys després a fi que la imatge original no ixquera per a recórrer els carrers i així es conservara millor.

Las Provincias


Las Provincias
Tots els anys, el segon diumenge de maig es celebra la seua festivitat, en la que destaquen els actes següents:

La Missa de Descoberta: a les cinc del matí es descobrix la imatge, en la Missa de Descoberta, que rememora l'antiga celebració d'esta al matí quan els agricultors partien cap al camp per a mamprendre la seua jornada.

La Missa d'Infants: a les vuit, en l'altar de la plaça canta la Coral Infantil Juan Bautista Menges acompanyada per l'Orquestra Simfònica del Conservatori Municipal José Iturbi de València.
El trasllat de la Mare de Déu: a les deu i mitja, emotiu recorregut des de la Basílica fins a la Catedral.
La processó general: ja a la vesprada, a les set, per l'itinerari de costum entre el barri més antic de València, el del Carme, acabant en l'altar major de la Basílica.


Podeu vore la programació d'actes per a enguany ací.

Fonts consultades:

Portal oficial de turismo de la C.Valenciana

Ajuntament de Valencia
Web turística oficial de Valencia
 
Enlaces de interés: Basílica de Ntra. Sra. de los Desamparados


El próximo domingo se celebra la festividad de La Virgen de los Desamparados. Vamos a recordar la historia y orígenes de la celebración ¿los conocíais?

En 1409 el Padre Jofré fundó en Valencia un hospicio para enfermos mentales y niños huérfanos y abandonados. La hermandad se constituyó bajo la advocación de "Nostra Dona Sancta Maria dels Folls Innocents e Desamparats" (Nuestra Señora de los Locos Inocentes y Desamparados), y dos años después nombraron patrona de la hermandad a la Virgen, como madre de los desamparados allí acogidos.

Más tarde, en 1414, llegaron a la cofradía tres peregrinos, que se ofrecieron a hacer una imagen de la Virgen si les daban un lugar donde hacerlo y comida. Les llevaron al lugar conocido como La Ermita. Al cabo de cuatro días y no oyéndose ningún ruido, forzaron la puerta y encontraron la imagen de la Virgen María. Los peregrinos habían desaparecido y poco después sanó la esposa tullida y ciega de un miembro de la hermandad. El suceso dio origen a la leyenda de que "la feren els àngels" (la hicieron los ángeles).

La ceremonia de la coronación de la Virgen tuvo lugar el 12 de mayo de 1923 en el Puente del Real. El Himno de la Coronación se estrenó este día, cantado por un coro de más de 1500 voces como regalo del pueblo valenciano a La Geperudeta.

La imagen peregrina de la Virgen, de 1 metro y 33 centímetros de altura, fue realizada años después con el fin de que la imagen original no saliese para recorrer las calles y así se conservase mejor. Año tras año, el segundo domingo de mayo se celebra su festividad, en la que destacan los siguientes actos: Misa de la Descoberta, Misa de Infantes, Traslado de la Virgen y Procesión General.

Podéis ver la programación de actos para este año
aquí.




Las Provincias

0 comentarios:

Publicar un comentario

Déjanos tu comentario...