jueves, 7 de junio de 2012

Les Roques i la Moma: Festivitat del Corpus a València/ Fiesta del Corpus en Valencia


El proper diumenge dia 10 de juny se celebra el Corpus Christi. És una celebració religiosa anual que commemora la institució de l'Eucaristia. A València, es va realitzar per primera vegada en 1355 i fins a finals del segle XIX va ser considerada la Festa Gran de la ciutat. Moltes de les tradicions originals es conserven hui en dia, i es celebren processons per tots els pobles de la geografia valenciana (i de la resta d'Espanya) .
L'acte principal és una gran processó, abans de la qual desfilen les 'Roques', monuments amb rodes i forma de vaixell, on es representaven misteris bíblics. Són 11 en total (La Diablera, Sant Miquel, de La Puríssima, de La Fe, de Sant Vicent Ferrer, de la Santíssima Trinidad, de València, de La Fama, del Patriarca, de la Mare de Déu dels Desamparats, del Sant Calze) Les Roques es guarden la resta de l'any en la Casa de les Roques, una nau altíssima del segle XV, molt pròxima a les Torres de Serrans.

Les Roques
  Els actes principals són el Trasllat de les Roques, la Processó del matí (o Cavalcada del Convit) i la Processó de la vesprada (o Processó del Corpus).
 
Cavalcada del Convit

 En la Cavalcada del Convit , destaca la dansa popular valenciana de 'La Moma i els Momos', que representen la Virtut i els set pecats capitals. S'escenifica la lluita i, al final, el triomf de la virtut . Com a curiositat, La Moma, personatge femení vestit de blanc i amb la cara coberta totalment per un mocador blanc, corona de flors, i un ceptre amb l'escut de la ciutat, és un personatge representat per un home, i la seua eixida data ja de l'any 1355.


http://www.jdiezarnal.com/corpusfiesta09.jpg

http://www.jdiezarnal.com/corpuslamoma01.jpg

 
El domingo día 10 de junio se celebra el Corpus Christi. Es una celebración religiosa anual que conmemora la institución de la Eucaristia. En Valencia, se realizó por primera vez en 1355 y hasta finales del siglo XIX fue considerada la Fiesta Grande de la ciudad. Muchas de las tradiciones originales se conservan hoy en día, y se celebran procesiones por todos los pueblos de la geografía valenciana (y resto de España).
El acto principal es una gran procesión, antes de la cual desfilan las “Rocas”, carrozas con forma de barco donde se representaban misterios bíblicos. Son 11 en total (La Diablera, Sant Miquel, de La Purísima, de La Fé, de San Vicente Ferrer, de la Santísima Trinidad,  de Valencia, de La Fama, del Patriarca, de la Mare de Déu dels Desamparats, del Santo Cáliz)  Las Rocas se guardan el resto del año en la Casa de las Rocas, una nave altísima del siglo XV, muy próxima a las Torres de Serranos.
Los actos principales son el Traslado de las Rocas, la Procesión de la mañana (o Cabalgata del Convite) y la Procesión de la tarde (o Procesión del Corpus).
En la Cabalgata del Convite , destaca sobre todo la danza popular valenciana de "La Moma y los Momos", que representan la Virtud y los siete pecados capitales. Se escenifican la lucha, y al final el triunfo de la virtud sobre éstos. Como curiosidad, La Moma, personaje femenino vestido de blanco y con la cara cubierta totalmente por un pañuelo blanco, corona de flores, y un cetro con el escudo de la ciudad, es un personaje representado por un hombre, y salida data ya del año 1355.

La Moma
La Moma 

Las Rocas expuestas en la plaza de la Virgen
Las Rocas

La Custodia
Fuentes: Wikipedia, www.jdiezarnal.com, Amics del Corpus

0 comentarios:

Publicar un comentario

Déjanos tu comentario...