martes, 2 de octubre de 2012

La Mocaorà

 La Mocaorà és una tradició popular de València, que té lloc el dia 9 d'octubre, Sant Donís, "Dia dels enamorats valencians", en el que l'home regala a la dona xicotetes fruites i verdures fetes amb massapà de colors, així com dos característiques figures fetes també de massapà, la piuleta i el tronador, tot això embolicat en un mocador (mocador en valencià) . Al segle XV la celebració de l'entrada a València del Rei Jaume I va començar a celebrar-se amb pólvora, llançant petards com la piuleta i tronador. Però en el segle XVIII, després de la Guerra de Successió, el nou rei Felip V va prohibir aquesta celebració. En resposta a eixa prohibició, els pastissers van començar a fer amb massapà uns dolços que representaven els coets que ja no es podien fer sonar, així com xicotetes fruites i hortalisses, en record de les què el poble valencià va regalar al seu dia a la esposa de Jaume I, la reina Violant d'Hongria, en senyal d'agraïment.
Són autèntiques obres d'art de la rebosteria i una preciosa tradició que conservem any rere any.


Piuleta i Tronador (Foto: Pastelería Llopis)


El dia 8 d'octubre farem un taller al casal per als infantils en el què farem les tradicionals figuretes de massapà. Hi ha de termini fins al dia 3 d'octubre per a apuntar-se, ja que si no no hi haurà massapà suficient per a tots. No vos ho podéu perdre!!



Frutitas de mazapán (Foto: Pastelería Llopis)

La Mocaorà es una tradición popular de Valencia, que tiene lugar el día 9 de octubre, Sant Donís, "Día de los enamorados valencianos", en el que el hombre regala a la mujer pequeñas frutas y verduras hechas con mazapán de colores, así como dos características figuras hechas también de mazapán, la piuleta y el tronador, todo ello envuelto en un pañuelo (mocador en valenciano).
En el siglo XV la celebración de la entrada en Valencia del Rey Jaume I empezó a celebrarse con pólvora, lanzando petardos como la piuleta i tronador. Pero en el siglo XVIII, tras la Guerra de Sucesión, el nuevo rey Felipe V prohibió dicha celebración. En respuesta a esa prohibición, los pasteleros empezaron a elaborar con mazapán unos dulces que representaban los cohetes que ya no se podían hacer sonar, así como pequeñas frutas y hortalizas, en recuerdo de las que el pueblo valenciano regaló en su día  a esposa de Jaime I, la reina Doña Violante de Hungría, en señal de agradecimiento.


El día 8 de octubre vamos a realizar un taller en el casal para los infantiles en el que haremos las tradicionales figuritas de mazapán. Hay de plazo hasta el día 3  de octubre para apuntarse, ya que si no no habrá mazapán suficiente para todos. No os lo perdáis!!!

0 comentarios:

Publicar un comentario

Déjanos tu comentario...